Ai facut evaluarea imobilului in care ai sediul firmei? Sa te stergi cu raportul de evaluare fix la …..

Sunt cateva lucruri pe care nu le fac cu o placere deosebita iar cand spun placere deosebita, eufemistic vorbind, vreau sa spun sictir total. Dintre aceste lucruri, in primele trei, sa alerg pe banii mei din incompetenta statului. Mi se pare aroganta maxima pe care o poate face statul. Dupa ce iti inventeaza taxe, pe langa cele existente, te alearga ca pe furnica pentru ca sunt atat de incompetenti reprezentantii lui incat nu stiu cum sa aplice legile pe care alti incompetenti, tot ai lui, le-au gandit.

In cazul de fata este vorba de noul Cod Fiscal si de impozitarea firmelor „de apartament”. Adica iti plateai tu, cetateanul model, impozitul pe imobil sau ce Dumnezeu impozite mai aveai, pana la 31 martie, au zis acum sa te puna si pe tine, patron, sa platesti impozit pe sediul social. In regula. Daca este lege, nu comentez. Tac, inghit si platesc. Ca doar sunt prost. Nu putea sa ma faca mama d-ala, de etnie, de` nu plateste taxe sau amenzi si caruia statul nu ii poate executa Pelesu` in care sta. Dar pentru ca la mine are cum sa ia sau, dupa caz, sa faca popriri, are grija sa ma si alerge un pic. Sa ma fiarba. Sa ma fezandeze, ca pe vanat.

Pe scurt, legea a venit initial sub forma „daca ai sediul social acasa dar nu decontezi cheltuielile nu platesti in plus”. Pentru o astfel de formulare le trebuiau celor de la primarie norme de aplicare. Adica era destul de ambigua, pe bune. Apoi au venit normele de aplicare, norme care nu tineau cont de pasajul respectiv. Pe sistem „uitati ce scrie acolo, astea sunt normele de aplicare”. Iar, la noi, stiti si voi ca normele de aplicare sunt peste lege. Dupa ping-pong de mailuri cu reprezentanti ai Primariei Pitesti, dupa fiecare lamurire pe care o soliciti astepti termenul legal, n-am mai rabdat si m-am infiintat la primarie. Acolo, stupoare… Nici nu am deschis bine gura sa prezint cazul meu ca m-a recunoscut doamna. Era cea care imi raspunsese la mailuri. Si care imi spune ca nu exista nicio modificare fata de ce mi-a dat ultima data, pe mail.

Ii explic, cat pot de frumos, ca a emis Guvernul comunicat de presa cu normele de aplicare pentru spete de acest gen si ca mai toata presa a explicat cum se pune problema. Am acceptat faptul ca nu stie si am inghitit chiar si faptul ca asteapta noi norme de aplicare. Noi suntem in 21 martie iar obligatia mea este sa depun acest rahat de declaratie pana pe 31. I-am promis ca o sa ii trimit comunicatul dat de Guvern si sa o ia drept norma de aplicare. I-am mai trimis inca trei-patru linkuri in care se relata problema in presa. Dar, sunt de acord, presa nu e lege iar normele de aplicare sunt norme.

Dureros este ca sfatul doamnei respective, desi poate bine-intentionat, a fost sa achit suma de cateva sute de lei urmand sa ne „compensam” daca am dreptate. Asta dupa ce o tot dadea inainte cu necesitatea raportului de evaluare iar eu ii explicam ca nu reiese clar din raport ce o intereseaza pe ea. Ma intreb, ca un contribuabil dobitoc ce sunt, oare ce rol a avut ANEVAR in toata povestea asta? Pentru ca nu mai gasesti picior liber de evaluator, toti fiind ocupati sa evalueze bunuri pentru acest rahat de pasaj din Codul Fiscal. Recunosc, eu nu m-am grabit, si bine am facut. Va intreb acum, pe voi, cei care ati facut evaluarile pentru imobil (ma refer strict la persoanele fizice cu categorie mixta – locuinta si sediu social firma) si nu decontati cheltuielile pentru utilitati, va ajuta la ceva acel raport de evaluare pe care ati dat cateva sute de lei? Daca pe voi poate nu, pe ANEVAR sigur ca da.

Ai facut evaluarea imobilului in care ai sediul firmei? Sa te stergi cu raportul de evaluare fix la …..  Sau poate ai noroc si il vei prezenta anul urmator, cand vei plati impozitul, din nou, urmand sa speri sa economisesti macar jumatate din cat te-a costat raportul. Uite asta inseamna sa ai grija de breasla ta. Bravo ANEVAR!

Astept, in continuare, pozitia Primariei Pitesti. 🙂

 

Acest articol a fost citit de 1742 persoane.

Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *