Ajuta privatul, sa poti ajuta statul sau cum se regleaza economia din taxe si impozite

Romania nu am niciun dubiu ca se afla pe drumul cel bun. Avem o inflatie in limitele normale, desi este discutabila modalitatea in care este calculata, avem un mediu bancar unde lucrurile par sa se fi asezat, atat pentru credite cat si pentru depozite, si avem curatenie fara precedent in toate institutiile statului.

Al cui este meritul, desi conteaza, nu prea ma intereseaza, atata timp cat lucrurile se afla pe o panta ascendenta. In ciuda aspectelor pozitive enuntate mai sus, nu pot sa nu remarc si anumite segmente care nu se misca in acelasi ton si aceeasi directie: clasa politica si guvernantii. De fiecare data cand suntem vizitati de FMI ma uit cu groaza ce taxe si impozite vor aparea. Nu condamn in mod implicit FMI, ci deciziile pe care le iau guvernantii pentru a indeplini cerintele impose de Fond. Daca vine Fondul Monetar si iti spune ca trebuie sa pastrezi deficitul bugetar la un anumit procent, iar ultima ta masura de a acorda tichete de vacanta bugetarilor creste acest deficit cu 1%, pai atunci acest 1% trebuie recuperat de undeva. FMI spune doar ca trebuie recuperata cheltuiala respectiva, iar felul in care va fi recuperata stabilesc capetele noastre luminate.

Si atunci apar tot felul de taxe si impozite. Avem taxa de mediu, indelung contestata si despre care, sincer sa fiu, nu mai stiu nimic. Avem taxa pe stalp, recent introdusa, si care, sincer sa fiu, nu stiu cat va tine. Se vrea a introduce inclusiv o taxa pe pornografie. Cea din urma chiar nu ma deranjeaza, insa am mari dubii referitor la cum o vor aplica. Reducem CAS-ul pentru firme, in speranta ca vom ajuta companiile sa isi reduca cheltuielile fixe, pentru a putea angaja alti oameni. Dar pe de alta parte introducem o taxa prin care tocmai acel segment este lovit din plin.

Mi se pare ca nu exista o linie sau o idee clara dupa care se aplica aceste impozite si nici o solutie pe care sa o zareasca alesii nostri. Mi se pare ca jongleaza cu niste taxe in functie de nevoi. Adica, avem nevoie de o suma? Nicio problema. Bagam taxa asta pentru IMM-uri si am rezolvat-o. Dupa cateva luni dam o noua masura prin care sa incurajam IMM-urile.Dar intre timp o parte dintre ele au tras deja obloanele.

Cert este ca nu poti dezolta aceasta tara suplimentand sectorul de stat, si implicit angajatii sau companiile care au mai ramas in subordinea statului. Numarul de bugetari, coroborat cu bugetul alocat si taxele incasate, nu permite si nu justifica moral noi angajari. Deci capacitatea statului de a absorbi dintre somerii inregistrati este mica. Atunci singura varianta ramasa pentru acestia este fie sa fie preluati de sectorul privat, fie sa porneasca o afacere care sa ii permita sa se intretina pe el si cel putin inca o persoana. Din perspectiva somajului si a infiintarii de noi locuri de munca, aceasta este singura concluzie logica. Ajuta privatul, sa poti ajuta statul!

Astept cu interes sa vad cat ne va costa acest an electoral, din perspectiva FMI. Ne-am imprumutat in anumite conditii si trebuie sa pastram anumite valori pentru inflatie si deficit. Atata timp cat sunt aruncati bani pe masuri populiste se duc dracu toate valorile si nu fac decat sa imi confirm ideea ca vom avea cea mai scazuta prezenta la vot de dupa Revolutie. Si daca vom avea o prezenta care sa se incadreze in grafic, sau chiar mai mare, cu siguranta numarul buletinelor de vot anulate va fi unul record.

Acest articol a fost citit de 1696 persoane.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *