Alegerile Europarlamentare, dezolare cu repetitie pentru presidentiale?

Unul din aproape patru romani s-a incumetat sa iasa din casa pentru a-si alege reprezentantii  in Parlementul European. Putin peste 20% reprezinta, din punctul meu de vedere, un succes pentru actuala clasa politica.Faptul ca inca nu au reusit sa sictireasca romanii in asa hal incat sa avem sub 10%  o consider reusita.

Trecand insa peste faptul ca am avut o prezenta masiva raportat la ceea ce ma asteptam, trebuie sa avem un vedere un aspect: sunt sigur ca majoritatea celor din mediul rural nu au stiut ce cauta acolo, ce alegeri sunt sau daca au cunoscut macar doi canditati din totalul celor de pe lista.

Faptul ca am fost sau nu la vot este destul de relevant. Dar tinand cont de ce spuneam cu cateva zile in urma, legat de motivul pentru care mergem la vot daca nu avem pe cineva in care credem cu adevarat, cred ca va face o idee daca m-am dus. Dar sa trecem peste si sa acceptam ca si absenteismul poate reprezenta daca nu o solutie, macar un semnal de alarma. Ce m-au convins aceste alegeri? Ca oamenii vor vota in corpore la presidentiale, ca mediul rural, la fel ca si in alte dati, va face diferenta si ca acelasi mediu rural habar nu are cine,ce sau pentru ce se voteaza. Sunt sigur totusi ca sunt si oameni de la tara ce stiu foarte bine aceste aspecte, insa destul de putini.

Alegerile din 2014 pentru Parlamentul European se petrec in acelasi timp cu alegerile presidentiale din Ucraina. Uitandu-ma la stiri nu pot sa nu remarc o mare dilema: sunt mai importante aceste alegeri europarlamentare decat alegerile din Ucraina? Prin proximitate si prin faptul ca ne trimitem reprezentatii in Europa este clar care va fi raspunsul. Tinand cont ca nu mai auzim nimic despre ei o perioada lunga de timp, nu stiu ce sa mai zic. Cat despre Uraina, daca ne gandim ca imediat dupa aceste alegeri vom vedea si o pozitie noua a Rusiei, consider ca este ceva mai important. Cel putin pe termen lung. Aceeasi dilema o vad si la diverse posturi de stiri. Maraton jurnalistic in care ni se explica de ce un partid a pierdut si de ce altul nu a castigat. Si se despica un fir in zece doar pentru a umple emisiunea. Poate ca as fi vut sa vad cativa analisti cum ne explica la ce ne putem astepta acum din partea Rusiei. Sau poate ca doar eu nu vad cum trebuie.

In ceea ce ma priveste as vrea sa vad cum incearca sa umple spatiu de emisie cu activitatile alesilor. Sa vad ce proiecte vor avea. Nu acum, ci in decursul mandatului. Sa ne arate daca vor lua cuvantul, asa cum se descurca cu limba engleza, si daca vor sustine cauza pe care multi dintre romani o cer in strada. Sa vad cum vor reusi sa explice proiecte gen “Rosia Montana” si opozitia romanilor. La fel si problema gazelor de sist. Dar sa vad aceeasi opozitie, conform cu pozitia romanilor de rand. Vreau sa vad continuitate a acestui subiect. Nu sa epuizeze in aceasta searra cu zeci de invitati si emisiuni pe fiecare canal, pentru ca ulterior sa nu mai prezinte nimic. Vreau un follow-up lunar in care sa le fie facute publice “realizarile”. Vreau , in sfarsit, sa imi prezinte si mie acel roman din Parlamentul European care ma va face mandru.

In tot acest talmes-balmes m-am pierdut in cuvinte. Si am pierdut din vedere si esentialul. Esential este ca, desi nu ar trebui, la alegerile din toamna cred ca vom avea o prezenta record la vot. Cel  putin cu cateva procente peste ultimele alegeri presidentiale. Daca la Europarlamentare unul din patru romani a iesit din casa, sunt sigur ca vom vedea din nou cozi pe la urnele de votare, asa cum am vazut cand a iesit prima oara Basescu presedinte.

Acest articol a fost citit de 1774 persoane.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *