Conform Constitutiei nu prea este posibil sa primim refugiatii din Siria:”Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine.”

Ma uitam zilele trecute peste Constitutie si mi-a sarit in ochi un paragraf din Art.3 – Teritoriul: „(4) Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine.” Sa nu va ganditi ca mi-am facut un obicei din a consulta Constitutia, dar am momente cand mai recitesc unele paragrafe asupra carora am dubii. Si acesta mi-a venit in minte, ce-i drept la destul de mult timp dupa ce au aparut primele stiri cu refugiatii.

Eu inteleg paragraful respectiv si il interpretez destul de simplu. El spune, destul de clar zic eu, ca pe teritoriul tarii nostre nu prea pot fi aduse mase de oameni de alta cetatenie. Vor spune multi ca nu sunt nici stramutate si nici colonizate. Ca sunt gazduite temporar. Dar va intreb pe voi, oameni cu scoala, ce garantie ai ca acele mase de oameni mai pleaca de aici? Cand se transforma din „refugiati” in „colonizatori”? Intr-un an? In doi? In patru? Nu exista un termen anume, nu? Si, daca raman refugiati 40 de ani?

In ceea ce ma priveste, Constitutia nu este respectata atunci cand sunt aduse mase de oameni in Romania si ma surprinde ca nu se leaga nimeni de acest aspect? Sau poate ca s-a legat si nu am vazut eu nicio stire. Sau, aspect care este posibil dar nu probabil, s-ar putea sa ma insel si sa interpretez eronat acest pasaj din Constitutie. Dar cum altul care sa faca referire la o astfel de situatie nu am gasit, ma leg si eu de ceea ce exista.

In concluzie, si aici as vrea opinia unor persoane care au legitimitate juridica sa raspunda, este Constitutionala sau nu „adoptarea” a zeci sau sute de mii de refugiati? Pentru ca unul,doua,patru, noua cazuri de refugiati politici sau de razboi este clar ca nu incalca aceast pasaj, persoanele respective neconstituind mase sau populatii straine. Dar zeci sau sute de mii?

Acest articol a fost citit de 1527 persoane.

Tagged . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *