Daca deja te vezi Lupul de pe Wall Street s-ar putea ca deceptia sa fie cu atat mai mare cand vei realiza ca esti doar Nea Costel de la Colt

Traim vremuri stresante. Nu stiu daca sunt mai stresante decat au fost ale parintilor nostri, dar  cu siguranta destul de canceroase. Dar cu certitudine nu la fel de dure precum ale bunicilor, care sa nu uitam ca, totusi, au trecut printr-un razboi, daca nu chiar doua. Macar unii dintre ei. Acestea fiind spuse si acceptate, concluzia este simpla: toate vremurile sunt de c…t. Cu mentiunea ca unele dintre ele parca nu miros atat de rau a c…t.

In vremurile pe care generatia celor de treizecisiceva de ani le-a prins, cel mai mare stres il aduce cu sine locul de munca. Unii se streseaza ca nu au job, altii sunt revoltati pentru ca au un job corporatist stresant din cale-afara. Cert este ca, si unii si altii, se uita la mirajul propriei afaceri, fara sa realizeze ca se uita la o himera. Mitul de a fi propriul stapan versus a avea un job stresant, aceasta dilema cred ca se afla in planurile multora dintre noi.

Doar ca majoritatea dintre noi nu vedem un aspect destul de important. Ce nu vedem sunt miile de tineri care se pierd pe drum in cautarea “acelui” business, pina ca acel Zuckerberg sau Gates sa reuseasca. Cei pe care ii vedeti si care sunt promovati intens reprezinta doar varful varfului icebergului. Nici macar doar varful. Pentru ca pina sa ajunga cei doi mari, mii, daca nu chiar zeci de mii, au pierdut bani, familie si sanatate in incercarea de a-si pune pe picioare o afacere.

Nu incerc sa descurajez un tanar care doreste sa isi faca un start-up. Nici pe departe. Vreau doar ca acel tanar care isi pune intrebarea “Ce afacere sa imi fac?” sa se gandeasca de doua ori inainte sa plece de la job. Pentru ca daca isi pune chiar aceasta intrebare, pai atunci nu este momentul potrivit pentru afaceri. Ideea de afacere perfecta iti vine muncind pentru altul. Asa se intampla mereu. Doar asa poti vedea lucruri care suporta imbunatatire sau piete pe care nu a intrat nimeni inca. Fiecare in domeniul lui.

Si daca inca mai vrei sa iti faci o firma, gandeste-te foarte bine care este principalul motiv pentru care doresti sa pleci de la job si sa o apuci pe drumul tau. Care este motivatia ta principala? Bani? Liniste? Sau pentru ca iti place ceea ce faci? Ar fi bine sa incepi cu ultima parte. Placerea. Daca exista placere in ceea ce faci, atunci go for it, pentru ca banii vor veni si ei. Nu stiu despre liniste insa. Dar daca scopul principal este sa faci bani, atunci cred ca ar trebui sa mai cauti, macar un timp, pina atunci cand vei gasi ceea ce iti place sa faci. Nu uita ca cele mai bune afaceri sunt cele pornite de la hobby-uri.

Asadar ne-am lamurit ca nu traim vremuri tocmai roze. Pentru asta cred ca fiecare a realizat fara sa mai fi fost nevoie de cateva randuri. Ceea ce imi place sa cred ca vor realiza cat mai repede majoritatea tinerilor, este momentul in care sa pornesti o afacere si motivele pentru care iti doresti sa infiintezi o firma. Pentru ca daca deja te vezi Lupul-de-pe-Wall Street s-ar putea ca deceptia sa fie cu atat mai mare cand vei realiza ca esti doar Nea Costel de la Colt.

Acest articol a fost citit de 1216 persoane.

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *