De ce ar trebui sa ne ingrijoreze „tensiunile” dintre Rusia si Ucraina? Sau de ce nu?

Se pun bazele unui razboi. Desi la izbucnirea conflictului din Crimeea ma gandeam ca probabilitatea unui razboi este destul de mica, incep sa am dubii. Prezenta SUA ma ingrijoreaza. Faptul ca inclusiv Canada trimite avioane de lupta in Romania ma ingrijoreaza. Faptul ca intaresc totusi un stat aliat la cea mai apropiata granita cu Rusia este ceva normal in atare conditii. Faptul ca fiecare doreste sa ia parte la acest conflict imi arata premisele unui razboi, posibil chiar mondial. Ce ar trebui sa ne ingrijoreze, pe langa razboiul in sine?! Faptul ca Romania a luat pozitia tarii gazda pentru un razboi.Basescu a reiterat, in mod obsesiv chiar, ca Romania este stat membru UE si trebuie sa isi respecte angajamentele, la fel cum si UE si NATO trebuie sa respecte angajamentele fata de Romania. Adica noi punem tara la bataie, fie si doar ca locatie, insa ce primim in schimb?

Romania va iesi sifonata. Istoria ne demonstreaza ca tara noastra nu a avut parte de cele mai bune decizii atunci cand s-a tras linie. Mereu am luat praful de pe toba. Ca nu stim sau am stiut sa gestionam negocierile postbelice, ca aveam si inca avem un stat coruptibil, sunt doar doua dintre argumentele care ma fac sa cred ca alesii nostri isi vor umple buzunarele si romanii de rand se vor alege doar cu feciorii trimisi pe front. Presupunand ca Rusia si China ar avea castig de cauza, nu cred ca este cazul sa mai dezvolt ce ar urma. Presupunand ca UE si SUA ar castiga, desi in postura de invingatoare, Romania in continuarea ar pierde, din cauza faptului ca nu avem drepturi egale cu ale altor state membre. Presupunand ca statele membre ar trebui sa “imparta prada”, credeti ca Romania va face parte din statele care aleg primele? Sau vom fi printre ultimii, alegand ce a mai ramas? In plus vom fi pe un nou shit-list al Rusiei. Deci ne afla intr-o situatie lose-lose.

Daca ar fi sa imi pastrez optimismul as spune ca totul este un foc de paie si ca Rusia inceaca marea cu degetul. Putin a vazut ca i-a mers cu Osetia si Crimea si acum se gandeste sa o incerce la un nivel mai inalt. Daca ii merge, bine, daca nu, asta este. Premisele unui razboi ar fi adevarate doar daca Rusia, fie chiar si impreuna cu China, ar avea forta necesara sa tina piept SUA,Europei de Vest si aliatilor. Indiferent de cat de aprigi sunt rusii, de faptul ca depindem de gazele lor, de statutul lor de mare-putere, parerea mea este ca sunt prea mici pentru adversarii care le-au iesit in cale. Si in plus, atat Rusia cat si  China ar avea mai mult de pierdut decat de castigat. China, desi este Regina Productiei Necontrolate si a si pus mana pe foarte multe resurse, nu ar mai reprezenta acelasi lucru fara piete de desfacere. Si nu cred ca Rusia le ofera aceste piete de desfacere. Iar Rusia nu cred ca da gaze Europei pe ochi fumosi Europei.Chiar si asa, nu cred ca asistam la ultima zvacnire a ursului inainte sa isi dea duhul.

In scurt timp alegerile din Ucraina vor demonstra alegerea pro-occidentala si atunci, rusilor nu le mai raman multe alternative. Nu va mai merge cu jumatati de masura. Spre sfarsitului lunii mai vom vedea cine se teme mai mult de un razboi.

Acest articol a fost citit de 1622 persoane.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *