De ce mergem la vot daca nu avem pe cine vota?

Pentru ca tot am auzit ca nu avem intre cine vota, ca avem mereu candidati care nu merita sa fie alesi, ca suntem pusi mereu sa alegem intre doua rele, pun o intrebare legitima, zic eu : de ce mergeti la vot ?Oamenii ,in general, merg din doua principii : sa schimbe ceva sau sa pastreze ceea ce au. Si mai sunt unii care merg ca la un eveniment. Se imbraca festiv, se pregatesc cu o zi inainte, fac un intreg ritual si toata ziua graviteaza in jurul evenimentului.

In fiecare campanie ni se spune ca trebuie sa mergem la vot. Ba mai mult, unii merg mai departe cu ideea si spun ca ar trebui introdus votul obligatoriu. De ce ? De ce sa fiu indemnat sa aleg orice, doar pentru ca trebuie, atunci cand eu consider ca niciun candidat nu este potrivit ? Doar pentru ca asa este bine ? Eu stiu un lucru simplu : intre doua rele , nu aleg niciuna. Daca ni s-ar pune acum pe tapet, presupunand prin absurd ca acestea sunt singurele posibilitati din turul doi, dilema de a alege intre…. Adrian Nastase si Sorin Ovidiu Vantu, oamenii tot ar merge la vot. Fie doar sa anuleze votul, spun unii.

Foarte probabil majoritatea dintre voi veti spune ca gresesc, ca este important sa mergi la vot. Eu spun ca prezenta noastra la vot este mai importanta decat votul in sine. Cel putin pentru alesi. In functie de perspectiva din care privesti, a merge la vot poate fi important, insa doar pentru o parte. Cand niciun partid nu este capabil sa aduca in fata un candidat in care Romania sa creada, singurul interesat de prezenta la vot este politicul. Sa va spun de ce cred asta.

Un presedinte este ales daca obtine majoritate din numarul total de oameni prezenti la vot. Dar un presedinte nu este la fel de presedinte daca este ales cu o prezenta la vot de 40%, cum ar fi presedinte ales cu o prezenta la vot de 70%. Teoretic pot merge la vot 999 de oameni si ne putem alege cu un presedinte votat de cinci sute de indivizi. Ce legitimitate credeti ca va avea noul presedinte? Sau mai simplu, ce putere credeti ca are acesta? Veti spune ca tocmai de aceea este bine sa mergem la vot. Pentru a avea un presedinte puternic. Dar cand ai un presedinte nepotrivit si ii mai dai si putere este ca si cand ai da un pistol unui copil. Va iesi cu el sa se laude la copiii din cartier. Dupa care ii va ameninta atunci cand cineva l-a suparat sau nu s-a jucat ce ii place lui. Asa cum a facut Basescu cand nu i-a convenit opozitia. A amenintat-o cu electoratul. Si cu noi alegeri.

Nu vreau sa fiu inteles gresit. Sunt pentru a merge la vot atunci cand ai pe cine alege. Atunci cand avem o varianta macar prezentabila sau ferita de anchete si speculatii de frauda. Ma enerveaza doar cand vad ca suntem pusi sa alegem, bombardati cu acest “trebuie”, chiar si atunci cand marsavia sau prostia ultimilor doi ramasi in cursa este evidenta.

Daca tot nu avem o varianta in care sa credem, macar sa avem viitorul presedinte ales de cat mai putini oameni, astfel incat sa fie fortat sa isi castige electorat suplimentar prin deciziile pe care le ia. Nu sa isi impuna deciziile doar prin prisma faptulu i ca l-au ales multi oameni. Doar daca va iesi presedinte cu o prezenta redusa va face ceea ce trebuie si doar pentru a-si castiga electorat.

Va veni contra-argumentul si mi se va spune ca minoritatile vor iesi la vot. Si mai vad si pe net cum este sustinuta ideea de a avea o prezenta masiva la vot, ca doar n-o mai face UDMR parte din Guvern. A fost vreodata altfel? Pentru cei care nu vor minoritatile in conducere…resemnati-va. Vor face parte atata timp cat vor avea partid si populatie cu drept de vot. Punct. Aud acum ca isi vor face si rromii partid. Resemnati-va si cu asta!

 

Acest articol a fost citit de 1840 persoane.

Tagged . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *