De ce Ziua Nationala a Romaniei este, in esenta, o parada a ARMATEI?

Sunt mandru de romanul de rand, sunt mandru de cel ce inca se mai chinuie nu numai sa razbeasca in aceasta tara, dar sa si schimbe in bine acolo unde poate. Sunt mandru de istoria noastra si de faptul facem parte dintre natiunile cu o istorie oarecum pasnica, istorie marcata de lupte destul de putine dar aprige. Desi multi dintre voi veti spune ca ne-am luptat ba cu romanii, ba cu turcii, ba cu imperii, ba cu rusii, va asigur ca sunt altii care s-au luptat mai mult si mai bine. Trecand peste asta….

…sunt mandru de romanul care recicleaza, de romanul care nu consuma de dragul de a consuma, de romanul care ofera copiilor o educatie buna, de tinarul care citeste o carte desi ar putea merge in club, de romanul care ia atitudine, de romanul care nu da spaga, de romanul care nu arunca pe jos. In cateva cuvinte simple, sunt mandru de multi dintre noi.

Nu inteleg de ce nu defileaza toti acesti romani de care cred ca ne-am simti toti mandri? Nu inteleg de ce nu defileaza loturile nationale si olimpicii, de orice fel, echipele nationale, ansamblele folclorice, romanii decorati, romanii care s-au dovedit a fi adevarati eroi? Asa cum nu inteleg de ce aceasta parada trebuie sa fie a ARMATEI? Ma depaseste de ce nu putem face un 1 Decembrie altfel decat cu tancuri, taburi si avioane?

Inteleg si respect rolul armatei sau serviciilor de aparare a tarii. As accepta cu bucurie chiar si jumatate din ceremonie dedicata acestora. Dar de aici pina la a face din ZIUA NATIONALA A TARII o parada a unor masinarii de razboi, cred ca este usor gresit inteleasa o astfel de zi.

Cel putin pentru mine este un paradox cum de poti defila cu cainii de Politie, dar nu poti pune in cadrul paradei si lotul olimpic de matematica, sportivi precum Halep sau Tecau, daca nu chiar si Echipa Nationala a Romaniei, ca tot s-au calificat „amaratii”, intr-un final, la un turneu? Si lista poate continua pentru ca, fratilor, Ziua Armatei a fost pe 25 octombrie. Cred ca atunci s-ar fi impus o astfel de defilare, nu acum.

Acest articol a fost citit de 1184 persoane.

Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *