Desenele animate de acum „formeaza” generatia din 2030

Suntem foarte atenti cu copiii la ce mananca, la felul in care vorbesc si in care se poarta, insa de multe ori ii uitam in fata televizorului. Si credem, pe buna dreptate, ca tot ceea ce urmaresc este verificat si aprobat intocmai pentru buna lor dezvoltare.

Ma uitam la desene cu baiatul meu de 6 ani si am ramas usor surprins. Dupa ce si-a inceput copilaria cu Tom si Jerry, asa cum am facut-o multi dintre noi, a inceput si balamucul. In ciuda violentei din T&J, ca la urma urmei la asta se rezuma aceste desene (pisica alearga soarecele, cainele bate pisica, soarecele ii face tot felul pisicii,etc), acestea raman  totusi desene frumoase, acceptabile si de referinta. Dar ce se intampla cand trecem la desenele New Age, cu extraterestrii, monstrii si gadgeturi? Daca pentru bunica mea notiunea de extraterestru este ceva oarecum vag, ma gandesc ca pentru copiii nostri, peste 10-20 de ani, va reprezenta ceva normal. Cotidian chiar. Atata timp cat ei au desene cu nave stelare, cu colonizari, cu fiinte extraterestre, cu separatisti, cu transformeri, cu explozii solare si de supernove, o eventuala intalnire cu o rasa extraterestra va reprezenta o parte din viata lor.

Pentru partea de mai sus nu ma revolt atat de tare. Dar trecem de la desene la filmele de pe Disney Channel, destinate adolescentilor. Stiu! Veti spune ca exista ca alternativa Disney Junior. Dar cum pe canalul respectiv exista si desene pentru prescolari…nu stiu ce sa mai zic despre publicul tinta. Copilul prinde astfel de …seriale din zbor. Si prinde expresii, comportamente si stari tipic adolescentine. Retineti ca discutam de copii de 6-10 ani care urmaresc acest canal sau care il gasesc cel putin interesant. Mai interesant decat banalul de acum Tom si Jerry. Avem seriale tipic americane cu comportament specific. Ce le este prezentat, printre altele ? Ca este bine sa ai bani si esti chiar incurajat sa faci mici afaceri cand esti mic. Afaceri specifice, mici castiguri. Dar totusi business. Am auzit in aceste seriale despre inflatie si cerere-oferta, dar si despre bursa. Este in regula sa dobindeasca astfel de notiuni, dar nu este totusi prematur pentru a-i introduce in aceasta lume a banilor? Si ce-i mai invata? Sa petreaca, sa se distreze si sa faca orice astfel incat sa fie acceptati de societate. Nu priviti ultimele randuri din perspectiva noastra ci priviti-o prin ochii americanilor. Pentru ca de ei sunt produse.

Ce “produs” ar poate rezulta, teoretic, dintr-un copil expus unei astfel de educatii media? Un adult cu tendinte violente pentru care notiunea de extraterestru poate fi ceva natural, cotidian chiar.  Si unul caruia ii este implantata ideea de societate si valorile pe care ar fi bine sa le posede: bani, succes si aspect fizic. Intr-un cuvant, superficialitate!

Sau poate totusi am devenit un mos tampit, care nu realizeaza ca totul evolueaza, totul se schimba.

Acest articol a fost citit de 1681 persoane.

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *