Dilema cuplului modern: unul sau doi copii si momentul oportun

Inainte de orice discutie trebuie stabilit inca de la inceput faptul ca a avea un copil este un miracol si ca bucuria pe care ti-o poate aduce acesta este incomparabila cu orice alta realizare. Acestea fiind spuse, nu pot sa nu remarc cum tot mai multe cupluri se confrunta cu o dilema: este indicat sa mai facem un copil?

Cei care au doi copii spun ca unul este prea putin iar doi sunt prea multi. Cei care nu au inca un copil spun ca isi doresc macar unul. Cei care au deja nu sunt siguri daca toate argumentele sunt in favoarea lor pentru a-l face si pe al doilea. Asadar, oricum ai privi lucrurile, tot ce inseamna un copil inseamna o dilema. Si cea mai mare responsabilitate pe care o vei intalni ca adult. Responsabilitatea de a-l creste corespunzator, de a-l pregati pentru o societate altfel decat cea in care am crescut noi si de a-i conferi orice avantaj posibil astfel incat sa beneficieze de o viata cat mai buna.

Din orice punct de vedere ai privi, presupunand ca situatia financiara ti-o permite, sunt de parere ca este indicat pentru orice cuplu un al doilea copil . Din punct de vedere al natalitatii si populatiei in crestere, te poti gandi ca nu mai este loc. Cel putin asta se doreste a se implanta in mintea noastra. Mi-aduc aminte despre cum am invatat in scoala generala, in urma cu aproximativ 20 de ani, ca populatia lumii este de 5 miliarde. Astazi suntem 6. Si probabil vom ajunge cat de curand 7. Chiar si asa, este destul loc sub soare, in ciuda resurselor epuizabile si totodata epuizate. Cel putin pentru urmatoarea suta de ani.

Al doilea argument pentru care recomand unui cuplu care isi permite sa intretina si sa educe un copil sa il faca si pe al doilea, este simplu: pentru a conferi echilibru intre intelectualii care aleg sa faca un singur copil, si acela destul de tarziu, si “gloata needucata” care face 3,4 sau chiar 5, fara a se gandi la aspecte financiare sau la timpul dedicat educatiei acestora. Daca voi, intelectualii si carieristii, oameni educati si situati peste medie, alegeti sa faceti un singur copil, imaginati-va in ce lume va atinge maturitatea acel copil. Cat de greu ii va fi sa gaseasca tineri ca el, cu aceleasi pasiuni si acelasi nivel de educatie, si cat de greu va fi pentru civilizatie doar cu … materialul indoielnic rezultat din cuplurile de masa. Stiu ca afirmatiile anterioare ma vor face usor antipatic, la fel de bine cum stiu si ca dintr-un cuplu de intelectuali nu ai garantia ca iese neaparat ceva bun. Dar ai garantia ca probabilitatea de a avea un copil care sa faca diferenta este mai ridicata. Ofera-i tot ce poti din punct de vedere al educatiei si aceasta probabilitate creste. Din pacate, oricat de antipatic am devenit, este o realitate crunta: cuplurile private de educatie aduc pe lume multi copii, copii care la randul lor vor fi si ei privati de educatie. Si ciclul se va repeta.

Un alt argument pentru a-l face si pe al doilea este de a-i lasa mai multa libertate primului. Primul copil este intotdeauna un “cocolosit”, un protejat. Si din pacate nu stim cand sa ne oprim cu aceasta atentie exagerata pe care i-o oferim. Si, indiferent de educatia primita, acel copil rateaza multe greseli pe care le-ar putea face in copilarie si din care ar putea invata. Si le rateaza doar din cauza noastra si a greselii de a nu-l fi lasat sa urce un gard de frica sa nu cada. Si socul va fi cu atat mai mare cand va veni momentul in care vom fi nevoiti sa ii dam brusc libertate si probabilitatea de a nu stii ce sa faca cu ea va fi cu atat mai mare. Al doilea copil functioneaza ca un catalizator. Fie pentru el insusi, fie pentru primul. Unul dintre cei doi se va dezvolta diferit din acest punct, daca nu chiar amandoi. Cel mic se va adapta pentru a tine pasul cu cel mare iar cel mare va avea o libertate sporita, chiar daca venita pe fondul lipsei de timp.

In concluzie, faceti al doilea copil si doar daca vine al treilea stati pe ganduri. Compensati balanta celor care aduc pe lume cate patru-cinci si a celor care aleg cariera in detrimentul familiei. Nu va amagiti! Vremea carierei poate veni oricand. Si poate sa dispara la fel de repede precum a venit. Fereastra in care sa iti intemeiezi o familie este destul de scurta si timpul este ireversibil. Daca pentru cariera poti avea luxul varstei, pentru a face un copil NU. Si mesajul acesta este pentru acele potentiale mame, care aleg sa isi rupa coatele la birou, decat genunchii in pat incercand sa faca un copil.

Acest articol a fost citit de 2598 persoane.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *