„Du-te la oştire! Pentru ţara mori! Şi-ţi va fi mormântul coronat cu flori!“”

Ma uit la valurile de refugiati care vin dinspre Siria si nu pot sa nu am empatie fata de situatia prin care trec. Imaginile, situatia si numarul acestora cred ca sunt elocvente pentru vremurile in care traim. Si, pe langa situatia in sine, vad adevarate baraje in calea acestor oameni. Ungurii infig drugi de fier, nemtii arunca cu bani in estici, doar-doar nu ajunge puhoiul la ei. Dar empatia si intelegerea mea se opresc aici.casti de soldat una peste alta

Prima intrebare pe care mi-am pus-o, vazand acest exod fara precedent, este „”Cu ce se deosebeste situatia din Siria de alte situatii?”.Cu ce se deosebeste acest razboi din Siria de situatia din Ucraina sau de situatia din nordul Africii? Integritatea teritoriala a Ucrainei a fost incalcata si ucrainienii au ramas pe pozitii. Si raportul de forte este covarsitor, si de aceasta data, in favoarea agresorilor. Am uitat atat de repede de atentatele comise de militantii din Boko Haram in nordul Nigeriei? Era cam in perioada cu „Je suis Charlie!” si lumea era preocupata sa o dea pe modul „Eu sunt Spartacus!” si mai putin interesata sa vada cum sate intregi au fost MASACRATE. Va invit sa recititi un articol pe care l-am parcurs de trei ori la vremea respectiva.

Dar nici acestia nu au fugit. In concluzie, cu ce se deosebeste aceasta situatie de alte situatii similare? De ce acum acest val de refugiati?

Nu o sa fiu inuman. Si chiar as acorda ajutor respectivilor oameni, asa cum am facut-o si pentru cei din Nepal. Dar as face-o pe modul nemtesc. Trimit bani, nu ma apuc sa infiez. Incerca cineva sa trezeasca crestinismul din mine si sa ma intrebe daca as fi fost eu in aceasta situatie. Romanii au fost in situatii similare pe tot parcursul istoriei ei. Romani,turci,rusi,toti ne-au calcat. Dar, chiar si calcati in picioare, nu am roit spre alte tari. Am stat si am furat-o eroic. Cu multi tineri morti, cu copii dati bir, cu asimilari fortate. Orice ne-au dat, noi am…inghitit si am mai cerut o portie. Ca doar asa ne-a invatat Miorita.

Citeam acum cativa ani despre islamizarea Europei pina in 2030 si, sincer sa fiu ma asteptam sa inceapa din Franta. O islamizare fara varsare de sange, o islamizare prin importul de forta de munca ce urmeaza sa se stabileaza in Europa. Dar….iata ca vin multi, vin repede si vin intr-o situatie in care nu prea poti sa ii refuzi. Si vin pe fondul expansiunii continue a Statului Islamic si a gruparii Isis. Si, o intrebare legitima pe care am auzit-o aseara pe Realitatea, renteaza riscul de a lasa teroristii sa intre in voi in Europa? Calul Troian o fi fost el inventat de greci insa de atunci sunt multi care au l-au folosit.

Sunt mai bine de trei ani in care situatia din Siria este aceeasi. Oare liderii europeni nu se asteptau ca, la un anumit moment, acesti oameni sa nu mai reziste si sa o taie spre Batranul Continent? Mai ales in contextul in care cererile de azil sunt in crestere alarmanta de la an la an, incepand cu 2013. Repet, in incheiere, ca imi este mila de acesti oameni. Dar nu poti amesteca, cel putin nu fortat si intr-un mod atat de brutal, caractere si credinte atat de diferite.

In tot acest demers Romania pregateste constructia celei mai mari moschei din Europa. Sa scoata Patriarhia bani si sa ii hraneasca pe refugiati, ca de adapostit avem grija sa le facem cel mai mare confesionar. Daca sesizati oarecare avant si repulsie fata de aceasta actiune, atunci aveti dreptate. Pentru ca, asa cum vedeti in versul din titlu, romanul a luptat pentru flori pe mormant, arabul pentru zeci de virgine. Pai unde este dreptatea? 🙂

 

 

Acest articol a fost citit de 5447 persoane.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to „Du-te la oştire! Pentru ţara mori! Şi-ţi va fi mormântul coronat cu flori!“”

  1. Pingback: Paradox religios contemporan:Musulmanii desconsidera crestinismul iar crestinismul ne „impiedica” sa le inchidem granitele musulmanilor in nas - coceapunctro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *