Economia duduie, bugetarii resimt primii progresul: tichetul pentru vacanta

Am citit titlul si am resimtit, din nou, o oarecare repulsie fata de guvernanti si bugetari. Tinand cont ca termenul “repulsie” a fost oarecum eufemistic, cred ca va dati seama exact ce mi-a iesit din gura cand am vazut ca “Bugetarii primesc tichete de vacanta, in valoare de pana la 5100 lei”.

Titlul, desi in stilul senzational al jurnalistilor de buzunar, prezinta purul adevar. Ca bugetarii vor primi tichete de vacanta si ca ele nu pot insuma decat maxim valoarea respectiva. Nu stiu daca sa ma bucure faptul ca macar le-au limitat valoarea la o cota nu chiar nesimtita sau sa imi produca spume la gura ca “de meserie bugetar” se confirma a fi un adevar.

In principiu nu ma intereseaza cat castiga o alta persoana in conditiile in care venitul meu este multumitor. Chiar daca este mai mic decat al respectivei persoane. Dar nu pot sa nu ma revolt atunci cand in sectorul privat aceasta stare de normalitate, in mod tampit numita “criza”, persista si cand argumentul principal pentru diminuarea salariilor din privat este excedentul de “profesionisti”. In privat, astazi esti, maine poti sa nu mai fii. Si nici compania. La stat, astazi esti, maine iesi la pensie. Si chiar daca este pe pierdere inca de la infiintare, compania rezista. Si prostia persista.

Scriam cu ceva timp in urma despre cum ne vindem votul. Si culmea, pentru nimic. Fiind an electoral era normal sa ma astept si la pomeni electorale. Ca doar asa se practica. Dar parca nu ma asteptam chiar acum, in conditiile in care introducem taxe pe stalp, indexam suplimentar agentul economic, doar pentru a mai face loc in buget pentru o “atentie” mica. Voi avea probleme cu aceasta practica, indiferent de culoarea politica. Socialismul este bun atunci cand se aplica pentru toti. In rest este praf. Nu mai reprezinta o doctrina cu proiecte viabile, in conditiile economiei actuale. Totul se reinventeaza, mai putin socialismul se pare.

Am pretentia ca sunt o persoana care nu are o problema cu bugetarii. Sunt de principiu ca este destul loc sub soare, cu conditia ca unii sa nu munceasca la soare pe doi lei, in timp ce altii o fac la umbra pe cinci. Aici deja am o problema. Si fac pariu ca se vor gasi, ca de obicei, lupi moralisti care sa imi reproseze ca nu imi doresc ca oamenii sa traiasca mai bine sau ca turismul sa se dezvolte. Oamenii nu vor trai mai bine! Doar ca se vor distra in aceasta vara ceva mai tare. Si nici turismul nu va cunoaste o dezvoltare, pentru ca sunt bani publici ce vor merge catre hoteluri in mare parte private. Din care se vor intoarce sub 30% sub forma de impozite. Pentru ca salariatii hotelurilor sunt sezonieri si incaseaza o buna parte la negru si pentru ca hotelurile din Romania nu declara toate camerele inchiriate.

Asadar, unde este progresul, cresterea si justificarea acestor prime? Cum multumesc bugetarii pentru aceasta mila din banii nostri? Prin indolenta atunci cand te afli in fata lor? Prin lipsa de bun-simt atunci cand le atragi atentia ca au gresit? Prin cozi interminabile, culmea, acolo unde lucreaza 4-5 oameni si contribuabilul merge sa cotizeze? Prin “atentii” in spitale?

Daca tot au introdus aceasta POMANA as vrea sa vad cati se vor incadra la tichetul maxim, de 5100 RON si cati bani vor fi alocati pentru aceasta masura?

Acest articol a fost citit de 1718 persoane.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *