Eu nu resimt pozitiv nici scaderea TVA si nici scaderea pretului carburantului. De ce?

A scazut cota TVA cu patru procente la majoritatea produselor si cu cincisprezece la produsele alimentare, insa vedem aceleasi preturi, daca nu chiar mai mari, prin market. Nu am urmarit cu atentie insa vad ca imi cumpar cu aceeasi suma „cosul saptamanal”. Probabil au scazut in prima saptamana dupa care au crescut la loc. Pretul titeiului a scazut la sub jumatate din valoarea de acum un an, la pompa insa scaderea este cu mult mai mica. Daca va uitati acum la pretul motorinei si va uitati la cat a fost in 2013 veti spune ca nu am motive sa ma plang. Fratilor, maximul din 2013 a fost de 6,66 RON pe litru. Numaru` dracu`, de s-a simtit prin toate buzunarele. Multi nu au mai avut bani nici sa alimenteze pana la urmatoarea statie.Variatie motorina 2015

Vazand aceste „probleme”, trag niste concluzii logice:

  1. De ce statul nu scade acciza la carburant? Este usor sa injuram OMV-Petrom insa trebuie inteles ca preturile nu mai sunt cele din 2013, normal ar fi ca nici acciza sa nu mai fie aceeasi.
  2. S-a dus …. de suflet toata economia si principiul economic de cerere-oferta. Nu mai exista aceasta notiune. Ganditi-va ca pretul unui kilowatt nu a scazut, desi in Romania ultimilor doi ani avem sute de parcuri de panouri fotovoltaice, parcuri de eoliene, microcentrale si alte cateva surse care ar fi trebuit sa scada pretul, fie si doar cu zece procente.
  3. Cand se scumpea carburantul auzeai toata presa cu formularea de rahat „Un nou val de scumpiri in lant cauzate de scumpirea carburantului!”. Si incepeau sa dea apa la moara producatorilor de ne trezeam cu paine si carnea scumpite inca din ziua urmatoare. Justificarea? Pai, evident, cresteau costurile cauzate de transport si bagau ei, asa, din studii indelung mestecate, un 5%. Sau, daca nu aveau chef de studii, scumpeau cu cat s-a scumpit carburantul, procentual vorbind.
  4. Mai vad retarzi care pornesc campanii de boicotare in weekend a unui lant de benzinarii, pe sistemul „Romania nu alimenteaza sambata si duminica de la OMV sau Petrom”. Adica nu mai bagati sambata sau duminica de 100 RON, ci ii bagati luni de dimineata. Si ati stat si ca prostii acasa ca nu ati avut benzen de drum. Nu poti boicota cand nu ai variante asa ca stai in banca ta.
  5. Tot acest haos pe care il vedeti in Romania reflecta o politica mondiala si o lipsa de solutii, cat si o noua criza ce ne va paste, foarte posibil, in 2016-2017.

Acest articol a fost citit de 1094 persoane.

Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *