Fereste-ma, Doamne, de prostul educat!

Il cunoasteti majoritatea dintre voi. L-ati vazut, l-ati intalnit, l-ati avut coleg. A stat in prima banca si avea urechile ciulite spre profesor. Si nu doar in clasa intai. Era primul care ridica mana, chiar daca uneori nu stia raspunsul. Nu intelegea pe deplin ce se intampla in jurul lui dar el avea lectia invatata. Trebuia sa stea in scoala si sa invete. Si nu neaparat pe principiul „Cititi orice, cititi mult!”. Nu! El era atent pentru a compensa lipsa de inzestrare intelectuala data de natura. Dar nu pentru asta se face vinovat. Pentru ca nu toti se nasc destepti.

Este vinovat pentru ca perseverenta asta l-a dus intr-un loc bun. L-a facut sef. Si, pe buna dreptate, l-a facut prin munca. Munca de bou care trage la jug, dar totusi munca. Dar, desi scolit, tot prost a ramas. Prost in relatiile inter-umane, prost in viata de dupa servici. Si prostia asta l-a tradat chiar si in dezvoltarea personala. Plin de angoasa si de frustrari, divortat sau necasatorit, fara familie dar cu papagal si cu discurs impecabil de steril. Dar impecabil. Este omul asemenator unei fripturi gatite corect la un restaurant cu staif. Te-ai fi asteptat sa rupa gura targului dar este doar o friptura buna. Nu exceptionala.

Si omul asta a avut si noroc, ca doar norocul tine cu cei puternici. Sau destepti, in situatia data. Si prostul a ajuns mai sus decat se astepta, desi, in sinea lui, stia ca munca multa va fi rasplatita intr-un final. Si a muncit, docil si perseverent, pana a iesit la pensie. O pensie si ea docila la randu-i.

Ideea este ca, desi putem parea invidiosi pe prostul educat, nu suntem. Din pacate pentru el. Pentru ca nici macar invidie nu poate sa trezeasca intr-un om normal. Pentru ca viata trebuie traita in totalitate iar experienta acumulata din carti sa fie completata cu experientele traite. Cred ca ce vreau sa spun este ca trebuie sa citesti, sa inveti, sa acumulezi cunostine. Dar asigura-te ca acele cunostinte au un dram de experienta „traita” in spate. Si nu doar din carti. Greseste, pentru ca vei invata mai mult. Si chiar daca nu vei invata, macar vei retine cu siguranta morala.

Acest articol a fost citit de 1394 persoane.

Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *