Halep cu ambitia, fotbalistii cu banii de la arabi

Desi nu imi place sa scriu despre sport, in general, nu pot sa nu felicit performanta Simonei Halep. Cu atat mai mult cu cat nu sunt un fan al tenisului. Dar, odata cu performanta sportivei noastre, incep sa devin. Ma vad in postura de a-mi dori mai mult sa vad aceasta finala decat orice alt meci de fotbal. BRAVO SIMONA! Daca Simona nu a ajuns deja alaturi de alte nume mari ale sportului romanesc, are sanse foarte mari sa o faca: Tiriac, Nastase,Hagi,Nadia. BRAVO SIMONA!

Acum intervine paradoxul romanesc. Daca avem o tinara al carei nume se afla pe buzele tuturor, avem si contra-performerii, pentru ca altfel nu pot sa ii numesc. Este vorba de acei antrenori si fotbalisti care aleg sa plece in Emirate pentru salarii obscene. Daca nu pot sa condamn un om ca isi doreste un venit mai bun, pot condamna un sportiv care, desi sustine ca doreste performanta, pleaca la fundul pamantului. Acolo unde nimeni nu il va mai lua in seama.

Cel mai bun exemplu il reprezinta fostul antrenor al Stelei, Laurentiu Reghecampf. Inainte de a-l critica trebuie sa ii recunosc meritul de a fi antrenor bun. A demonstrat ca succesul lui nu este intamplator si ca are o reteta, o echipa, un stil. Dar laudele trebuie sa se opreasca aici. Pentru ca nu concep cum poate un om sa paraseasca mirajul Champions League pentru competitia similara a Asiei. Nu cred ca accederea in grupele UCL se poate compara chiar si cu castigarea oricarui titlu in orice alta tara. Indiferent! Desi veniturile sunt considerabil mai mari pentru performante la arabi. Si il critic pentru ca a parasit prea devreme antrenoratul de top. Consider ca un antrenor sau jucator pot alege linistiti sa plece in acea directie pe final de cariera, insa nu atunci cand abia au demonstrat. Reghe are doua rationamente pentru care cred ca a ales sa plece: cel mai evident ar fi pentru bani, insa avem si probabilitatea ca acesta sa fi realizat ca Steaua nu va putea face performanta in Europa. Il critic pentru ca, daca unii ne rugau sa ii lasam sa se pregateasca pentru Champions League, el a ales sa dea cu piciorul unei noi oportunitati. Dar in egala masura il laud pentru performanta de a fi luat titlul. Si pentru cei care vor spune ca sunt carcotas, intrebati-va de ce Lucescu sau Piturca nu au ales arabii ? Daca pentru Lucescu ar putea exista explicatia decentei si a varstei, pe Piturca, pe care il consider omul banului, ce l-a impiedicat ? Macar pentru asta si tot il voi admira mai mult decat pe Reghecampf.

Si acum ajungem la mentalitatea sportivului autohton si la ambitia acestuia. Spre deosebire de sportivii vest-europeni, romanii si sud-americanii ating sentimentul de satisfactie prematur. Daca un neamt,englez sau spaniol inteleg ca trebuie sa munceasca pe tot parcursul carierei, ai nostri au inteles ca trebuie sa dea un tun, sa faca un sezon bun si sa prinda un transfer in strainatate pe bani multi. Iar acolo sa frece menta, pe tusa. Insa deceptia ii va fi cu atat mai mare cu cat dupa o scurta perioada este trimis la plimbare pentru ca nu “se integreaza”. Nu exista asa ceva. Pur si simplu el este multumit cu ce a obtinut si nu vrea mai mult. Vezi Zicu,Tucudean,Alexe,s.a.m.d, si multi alti jucatori care s-au intors cu coada intre picioare de la echipe de pluton. In loc sa fie criticati Radu Stefan sau Chivu ca nu mai doresc sa vina la echipa nationala, ar trebui laudati pentru ca au confirmat ca sunt jucatori buni.

Daca fotbalisti precum Beckham,Thiery Henry sau Keane au ales SUA pentru a-si incheia cariera, ai nostri aleg EAU sau China pentru a si-o dezvolta (?). Nu voi scapa niciodata netaxata o astfel de algere pentru ca sunt de parere ca fotbalul pentru arabi este la fel cum erau tigrii pentru Nutu Camataru: imi place sa ii am acolo, dar nu stiu ce dracu` pot sa fac cu ei.

Acest articol a fost citit de 1564 persoane.

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *