Intre ziarul tiparit si o publicatie online voi alege negresit virtualul

Imi aduc aminte,in facultate, despre cum discutam de disparitia printului si puterea pe care editiile online ale ziarelor incepeau sa o detina. Toata lumea afirma atunci la unison ca ziarele tiparite nu mai au viitor si ca tehnologia va distruge presa asa cum o stim. Mi-a placut discutia atunci, imi place cu atat mai mult acum. Am avut norocul sa am un profesor destupat la minte care ne-a pus bazele jurnalismului online si care ne povestea atunci despre jurnalismul New Age . Ii multumesc. Atat pentru curs cat si pentru discutiile purtate ulterior.

Ajungem acum sa citim despre cum publicatii mari din strainatate, New York Times, Le Figaro si altele, incep tranzitia catre informarea virtuala. Si imi place. Astfel stiu ca voi putea avea acces la un continut mult mai bogat, mult mai accesibil si in egala masura cu cei care au avut privilegiul sa locuiasca in zonele respective. Si mai stiu ca acum articolele cu adevarat bune se vor bucura de o expunere poate mult mai mare. Desi nu orice viral este de calitate, sunt convins ca orice articol bun poate deveni viral.

Foarte probabil printul va mai aparea doar pentru nostalgici. Pentru cei care inca mai doresc sa simta fosnetul ziarului si rasfoitul foilor vor exista abonamentele. Nu consider ca daca nu va mai avea distributie la tarabe nu pot elibera abonamente anuale. Astfel toata lumea va fi multumita: trusturile nu vor mai avea retur mare, vor cunoaste cu exactitate numarul necesar de exemplare si pomii nu vor mai fi taiati in mod inutil. Apoi avem si posibilitatea de a controla informatia aproape in timp real si de a obtine feedback la fel de repede. Online-ul nu prinde doar pentru ca este un moft tehnologic ci pentru ca este o necesitate. Atat a pietei cat si a oamenilor. Oamenii simt nevoia unei comunicari bilaterale, simt nevoia de a putea raspunde, de a comenta, de a distribui. Si nu este nimic rau in asta.

Ce este rau vedem deja. Goana dupa like-uri, dupa distribuiri, dupa click-uri. Casute peste casute, pop-uri peste tot si titluri….titluri de iti sta mintea in loc. Avem in tara o publicatie care forteaza limitele online. Orice titlu contine unul dintre cuvintele “incredibil”, “senzational” sau “uluitor” Deja m-am plictisit sa critic persoanele care se ocupa de pagina de Facebook pentru Realitatea. Au luat-o pe urmele Sport.ro. Si la fel ca ei vor sfarsi daca nu se potolesc.

Si cireasa de pe tort este ca ne transformam si noi in acelasi timp cu presa. Fiecare utilizator la randul lui devine o sursa de informare. O poza pe Facebook, o distribuire pe mail, o insemnare pe pagina personala vor deveni, destul de repede, subiecte preluate de redactii mai mult sau mai putin serioase. Vom deveni surse adevarate.

Acest articol a fost citit de 1546 persoane.

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *