M-as fi multumit sa il vad pe Visinescu in Bahamas, pe plaja, dar cu condamnari grele ale vinovatilor de la Revolutie!

Cred ca nu prea mai exista roman care sa nu fi citit despre condamnarea lui Alexandru Visinescu. O condamnare de douaeci de ani a unui individ de saptezeci. Nu stiu cat intereseaza pe un tanar acest subiect, mai ales daca acel tanar nu a prins mai nimic din regimul comunist. Intre noi fie vorba, nici eu nu am prins mare lucru si nu pot spune ca imi aduc aminte, decat vag, de cozile de la paine sau de trecerea coloanei oficiale. In rest mai am o poza de cand eram „soim” si cred ca imi aduc aminte ceva si din acea perioada. In rest, blank.

Dar sa revenim la aceasta condamnare, meritata spun unii, simbolica spun altii. Una peste alta, este un act de dreptate morala fata de cei care au suferit pe timpul acelui regim si in mod direct fata de victimele individului respectiv. Eu tot ce am retinut din aceasta arestare este imaginea unui batran usor pierdut si care are de platit despagubiri in valoare de 300.000 Euro catre trei parti civile. Adica, mai pe scurt, statul se va alege cu o arestare de imagine si cu un batran in grija. Pentru ca o data ce ai trecut de o varsta, bagi pastile in tine cum bagai tigari in tinerete: la zece minute una.

Odata ajuns in puscarie se va imbolnavi si, asa cum este normal, i se va asigura tratament. Vedeti ironia in toata aceasta situatie? Orice bunuri ar avea acest tortionar, vanzarea lor nu va trece de suma datorata celor trei persoane fizice. Si nici lor nu le vor ajunge mai mult de 100.000 de euro insumat. Atunci statul se va alege cu o condamnare simbolica a comunismului si a practicilor de atunci dar si cu un batran in grija. Pentru el cred ca este o binecuvantare puscaria, in acest stadiu al vietii. Ca de gatit nu cred ca mai putea sa isi gateasca singur mult timp, de intretinut nici atat. Dar statul este specialist in a avea grija de indivizii care nu pot singuri.

Dar a nu se intelege gresit: la fel ca majoritatea, si eu condamn faptele lui. Si, din pacate, nu vad o alta solutie decat detentia. Cel putin nu una care sa nu incalce Drepturile Omului. Dar, tinand cont ca si el le-a incalcat, cred ca as fi putut face o exceptie in acest caz. Si, ca sa raspund la intrebarea unui prieten, statul a mai castigat ceva imagine prin aceasta arestare. Si a mai facut ceva dreptate. O picatura in ocean, ce-i drept, dar totusi dreptate. M-as fi multumit sa il vad pe Visinescu in Bahamas, pe plaja, dar cu condamnari grele ale vinovatilor de la Revolutie!

Acest articol a fost citit de 836 persoane.

Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *