Rasismul este genetic

Chiar daca s-ar putea sa spun o prostie, ma voi hazarda sa fac o afirmatie: rasismul este genetic si determinat de substante din organism. Cel putin eu asa cred. Asa cum este perpetuarea speciei impregnata in ADN sau asa cum ne indragostim in prima faza la nivel chimic. Exista acea chimie care determina atractia sexelor. 

De ce spun asta? Un exemplu trait de o cunostinta care a fost nevoita sa parcurga 100 de kilometri in aceeasi masina cu o persoana de culoare, un african. Ambii ingineri, ambii cu studii superioare. Dupa 20 de kilometri romanul a deschis usor geamul din cauza mirosului specific pe care il avea colegul lui. In mod surprinzator africanul nu s-a simtit ofensat, ba chiar l-a rugat sa il deschida mai mult. Motivatia a fost surprinzatoare pentru roman. Se pare ca nici romanul nu avea un miros atat de placut pentru colegul lui.

Deci, una peste alta, niciunul dintre cei doi nu se simtea in largul lui cu mirosul celuilalt. Faptul ca respingem uneori culoarea doar in baza unor idei preconcepute sau a educatiei primite, este o cu totul alta discutie. Si nici atunci nu putem vorbi de vina celui care simte o usoara repulsie fata de o rasa diferita.

Suntem bombardati cu suficiente informatii incat sa traim, cel putin interior, intr-un conflict perpetuu. Daca in cultura media americana fiecare film contine, in mod invariabil, cel putin 1-2 actori de culoare, cel putin 1-2 mexicani si cel putin 1-2 asiatici, cultura media de la noi lucreaza haotic. Nu cred ca se ia in calcul, in afara de productii despre tigani gen Acasa TV, introducerea unor minoritati. Pentru a atenua rasismul trebuie, in prima faza, sa il diluezi. Si asta nu o poti face decat prin expunere. Asa cum fobiile sunt tratate prin expuneri repetate si cu intensitate crescuta, asa trebuie tratat si rasismul. Pentru a ne obisnui cu prezenta unor alte rase printre noi trebuie intai sa ne obinuim cu ideea in sine. Si doar niste expemple de convietuire pot face acest lucru posibil.

Stiu.Veti spune ca americanii sunt mai rasisti decat toti la un loc, in ciuda culturii media care promoveaza alte rase. Foarte probabil. Dar sa tinem cont de faptul ca americanii vin dupa o repulsie ancestrala, dupa o perioada lunga in care s-a practicat sclavia. Noi dupa ce venim? Din istoria care mi-a fost mie predata in scoala, atat cat mai tin mine, nu stiu sa se fi facut mentiune la vreun tigan de notorietate sau care sa fi facut ceva notabil dar nici la vreun fenomen cu conotatii negative. Si nici de vreo miscare impotriva lor. Imi aduc aminte in schimb de Imperiul Austro-Ungar...

Acest articol a fost citit de 1623 persoane.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *