Rusia nu se va opri decat la granita cu Moldova. Anul acesta!

Ucraina este anexata Rusiei. Nu mai am niciun dubiu ca planul rusilor de a-si muta granitele implica disparitia Ucrainei de pe harta.Daca pentru Crimeea aveau o “scuza”, pentru restul Ucrainei au un plan.

Uniunea Europeana si Rusia sunt ca doi adolescenti ce se tot imping pina sa isi arunce pumni. Problema este doar cine va da primul pumn.Ucraina nu este membra UE si nici Moldova. Daca pentru Moldova s-a adus in discutie o integrare rapida pentru Ucraina nici nu s-a pus problema.

Asa cum la Ialta a fost rescrisa harta,asa este lasata acum Ucraina sa dispara. Singurul pion pe care nu ar vrea sa il piarda Europa este Moldova, dintr-un singur rationament: prefera ca Rusia sa nu aiba granita cu un stat membru. O zona tampon inseamna o zona de confort, cel putin psihologic. O zona in care nimeni, cel putin teoretic, nu are influenta si interes.

Pentru Romania inca nu imi dau seama daca este bine sau rau ca Rusia sa anexeze, intr-un final, si Moldova. Nu ar fi bine pentru ca influenta rusilor ar creste si apropierea lor de Romania si-ar gasi cu siguranta simpatizanti pe la noi prin tara dar totusi am castiga ceva: o prezenta sporita a UE si un interes mai mare pentru dezvoltarea  tarii nostre si eradicarea coruptiei. Un aparat de stat corupt ar face o infiltrare facila a rusilor. Asadar, cu cat se apropie Rusia mai mult de Romania, cu atat mai multe arestari vom vedea. In conditiile in care Romania pare sa nu aiba nicio viziune asupra viitorului, in conditiile in care legile sunt introduse si aplicate fara logica, pentru Romania orice schimbare nu poate fi decat pozitiva. Cei trecuti prin regimul comunist vor vedea prin apropierea rusilor doar partea goala a paharului. Cei care vad in ce hal a ajuns Europa nu stiu cum ar fi mai bine. Oricare ar fi deznodamantul, daca UE vrea sa reziste trebuie sa ajute la dezvoltarea statelor membre gen Romania si Bulgaria. Nu poti avea membri cu drepturi egale dar cu standarde diferite de dezvoltare. In niciun context cuvantul si actiunile lor nu vor cantari la fel.

In tot acest razboi rece, pentru ca la asta asistam acum, toata lumea si-a indreptat privirile de la China si Coreea de Nord. Pina si BBC-ul a transformat stirile intr-un reality show de pe “frontul” din Est, doar-doar nu mai aruncam cate o privire prin Asia. Nu este exclus sa vedem in cursul acestui an, agresiuni ale Coreei de Nord de sub umbrela Chinei!

O parte din analisti ne asigura ca nu mai poate fi vorba de un razboi precum cele doua din ultimul secol. Pentru ca acum avem mai mult un razboi economic. Economic-economic, dar ce fac statele dezvoltate si implicate in acest cvasi-conflict cu toata armata disponibila? Ce face SUA cu tot efectivul militar pe care trebuie sa il retraga din Afganistan in acest an? Cum marcheaza omenirea implinerea a 100 de ani de la declansarea Primului Razboi Mondial ?

Acest articol a fost citit de 1584 persoane.

Tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *