Sarmisegetuza Regia, un loc magic in care timpul sta in loc

Si sta in loc atat de rau, incat nu iti dai seama ca s-a dezvoltat sau ca a fost pusa in valoare aceasta locatie. Ultima vizita la ultimul refugiu al dacilor m-a incarcat de bucurie si dezamagire, in acelasi timp.

Dupa ce m-am chinuit sa ajung la locatie, am ramas prost de ce am gasit acolo. Exact ca la titlurile unor tabloide online, « Ramai prost daca nu dai click » ! Lasand la o parte drumul prost si fara indicatoare corespunzatoare, locatia nu prezinta absolut nimic. De parca nu s-ar fi dorit a nu fi dezvoltata.

Ce s-ar fi putut face cu o investitie minima ? In loc de a face un parc de joaca intr-o comuna fara copii, acolo unde numai animalele intra sa pasca, se putea incerca dezvoltarea acestui loc. Inainte de toate drumul. Nu as vrea drum european, insa macar o tentativa astfel incat sa nu ti se scuture farurile de la gropi. Nu as vrea indicatoare la fiecare kilometru, dar macar confirmarea ca am luat-o bine la ultima intersectie. Dar hai sa zicem ca poti ajunge acolo. Cum o faci, este o alta problema.

As vrea sa vad panouri cu reprezentari grafice ale constructiilor atunci si manechine imbracate conform vremurilor. As vrea sa vad chiar si o incercare de a recrea o casa, un templu, orice. As vrea sa vad replici ale armelor folosite de daci. Facute din orice material. Cat Dumnezeu sa coste toate cele de mai sus? Ca individ sau contribuabil as fi dispus chiar sa donez pentru o astfel de investitie. Locul s-ar schimba extraordinar de mult, printr-o simpla reprezentare grafica. In loc sa ne imaginam, noua ne place sa vizualizam.

Imediat dupa ultima vizita discutam cu cineva despre o scrisoare deschisa la ministerul responsabil cu dezvoltarea acestor locuri. Din pacate nu am facut-o. Dar timpul nu este pierdut. Poate acesta este un inceput, un demers de la care sa porneasca o actiune.

Acest articol a fost citit de 1560 persoane.

Tagged . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *