Vom avea razboi atunci cand majoritatea a acceptat ca el a inceput deja

Nu cred ca se mai poate face un razboi fara acceptul tacit al oamenilor. Fara lipsa lor de reactie. Oamenii ies in strada pentru un atentat la o redactie de satira si se se bat cu pumnii in piept strigand “Je suis Charlie!” dar totusi nu au reactie atunci cand observa ca sunt asezate pe tabla de razboi. Stau ca oile si se uita cum isi ascute ciobanul cutitele unul de celalalt. Si rumega in continuare uitandu-se cu ochii beliti la cele doua instrumente. Le-au vazut de atatea ori dar inca nu inteleg ce are de gand sa faca ciobanul cu ele.

Nu sunt Maruta si nu ma voi lamenta pe tema ca nu avem viitori razboinici sau ca nu avem tineri gata sa se sacrifice pentru bunastarea invitatilor lui din emisiune. Sunt un simplu tinar, pina in 35 de ani, care constata cu stupoare, abia acum, ca Romania i-a pregatit, fara sa vrea sau cu buna-stiinta, pe cei din linia intai. Si ii tot pregateste de cateva generatii. Ceea ce numeam incompetenta a Ministerului Educatiei sau experimente cu tineri care au picat BAC-ul in corpore, incep sa o percep drept actiune. O actiunea de a pregati, cel putin din punct de vedere al profilului, viitori soldati. Si nu neaparat de profesie. Ci doar oameni care traiesc de azi pe maine, care aparent nu au un viitor, carora societatea pare sa le fi inchis usa in nas si care au fost la momentul respectiv blamati si acuzati de prostie, indolenta sau incultura. Acei oameni, care anul viitor vor implini pina in douazeci si cinci de ani, vor fi perfecti pentru inrolare. Si, de ce nu, pentru linia intai. Si tocmai acei oameni se vor gandi ca poate a pleca la oaste ii da sansa la un viitor pe care pare sa nu il mai detina.

Pe langa acei tineri vor pleca si alt barbati. Vor pleca si oameni fara capatai,brute, animale, obsedati sexuali, maniaci, cu studii superioare, cu bun simt, cu onoare. Vor pleca de tot felul dar cred ca, in mare parte, vor pleca cei belicosi, artagosi, dornici de “scanadal” si care nu se dau la o parte din calea unei batai bune. Pe de alta parte acelasi model de tineri vor veni din taberele adverse. Poate ca vor fi oameni care vor sa se intoarca cu un pumn de aur furat de prin casele inamicului, poate ca vor fi obsedati care se gandesc cat vor viola pe front, poate ca vor fi pedofili care pleaca cu gandul la copiii nostri, poate ca vor fi sadici care nu doresc decat sa omoare cat mai multi. Sau poate ca vor pleca din onoare si datorie pentru tara. Poate!

Partea proasta este ca daca vom avea un razboi vor pleca tinerii pina in 35 de ani. Si altii, mai varstnici, pe langa ei. Si in tot acest context, presupunand ca se adevereste, ne plangem ca natalitatea a fost scazuta si ca nu avem cu ce plati pensiile in 2025-2030. Fara acesti tineri, care atunci vor avea 35-40 de ani, oare ne va fi mai usor? Oare problema pensiilor “decreteilor” nu mai este o problema, doar ca de aceasta data mai mare? Dar aceasta este cea mai mica problema a mea.

Ironia este ca razboiul PARE aproape. Mai ramane doar ca noi sa acceptam ca el este pe care sa inceapa pentru ca marile puteri sa purceada conform planului. Nu sunt nici anti-rus, nici anti-american. Si nici vreun pro-Nato sau UE. Sunt, pur si simplu, un om care ar vrea sa traiasca in pace. Sunt un om care isi doreste sa vada proteste impotriva razboiului si marsuri pentru pace. Sunt o reincarnare a vreunui hipiot. Sunt orice vreti voi, dar nu sunt pentru razboi.

Incerc sa ignor manipularile prin care ni se arata de ce patriotism putem da dovada. Incerc sa discern si sa inteleg de ce unii sunt atat de infocati sa plece pe front si care explica publicului larg de ce dragostea de tara este cea mai importanta, dar care se vor ascunde in beci atunci cand incepe nebunia.

Acest articol a fost citit de 1646 persoane.

Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *